DOĞUM SONRASI DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR…


İlk zamanlar anne sütüyle ilgili çok sıkıntılar yaşadım ve hiç yardımcı kuruluşlar olmadığını fark ettim. Doktorlar bile bilmiyordu bu konuyu tam anlamıyla. ilk günlerde koltukaltlarımda bezeler oluşmuştu  çok da ağrı yapıyordu doktora sordum şaşırdı hiç duymadım neden bilmiyorum dedi. oysa ki sebebi göğsündeki sütün tam boşalmaması, bebek çok minik tabii hemen yoruluyor emerken sütünü bitiremiyor o da buna neden oluyordu.Sütüm fazla geldiği için sürekli sağıp difirize atmak zorunda kaldım. Difirizimde yer kalmamıştı. Ne yapacağımı şaşırdım zor bir durumdu. Fazlası zor azı zor…sağmasanız göğüsleriniz taş gibi oluyor, bezeler oluşmaya başlıyor, çok tehlikeli. Mastit olabiliyorsunuz. bunu sütü fazla olanlar anneler bilirler. Çocuk doktorumuza hastanelere sağdığım sütleri verebilir miyim diye sordum ama "kimse almıyor" dedi.
İnanın ben süt anneliği yapmak istedim. İhtiyacı olan bebeklere sütümü vermek. Ama hiçbir yer almıyor. Ne ilginç…hastaneler bile. O kadar prematüre doğan, anne sütüne ihtiyacı olan bebek varken… 
Yenidoğan merkezleri olmalı. Anne sütü az ya da fazla olanlara yardımcı olunmalı. Kolik hakkında, yenidoğanla yaşanabilecek sıkıntılarla ilgili başvuru merkezleri oluşturulmalı.
Hastaneler ayrı. Bunun hastalıkla ilgisi yok zaten. hastaneler bu konuda pek yardımcı da olmuyorlar. o ilk 40 gün kendi kendinize boğuşarak uğraşarak geçiyor. Sadece yardımcı danışmanlık merkezi gibi.  Laboratuarı da olmalı belki. Sütleri inceleyen. sonra gerekli olan bebeklere veren…
Bilmiyorum ama bu konu da yapılacak çok şey var. İlk birkaç ay insan kendini yalnız ve beceriksiz hissediyor. Ya göğüs ucunuz yara oluyor emziremiyorsunuz. ya da sütünüz gelmiyor veya yeterli olmuyor anlamıyorsunuz. Bebeğiniz sürekli ağlıyor ne yapacağınızı şaşırıyorsunuz. Hiç olmadı başka yenidoğan anne babalarla birlikte olmak bile lohusalıkta iyi gelir insanlara. Paylaşmak, yaşadıklarınızı başkalarının da yaşadıklarını görmek rahatlatır insanı biraz diye düşünüyorum.
Doula/Koçlar, Doğum Sonrası Destek Merkezi adında yurtdışında böyle bir kavram var. Ülkemize de yeni yeni giriyormuş. Doğum koçlarını biliyoruz duymuştuk özellikle Gülben Ergen gibi ünlülere koçluk yapan Ayşe Öner tv’de de bolca çıkıyor. Ama ben bu destek merkezi kavramını yeni gördüm duydum. Benim yazdığım düşündüğüm konuyla birebir örtüşüyor.
“Doula gebelere ve ailelerine, doğumda ve doğumdan sonra, fiziksel, duygusal, bilgisel destek sağlayan, medikal olmayan uzmandır.”diye tanımlanıyor. İlgili siteler buldum isterseniz göz atın derim.
http://dogumahazirlik.wordpress.com/
http://www.do-um.com/
adına Yenidoğan danışma merkezi ya da doğum sonrası destek merkezi mi dersiniz çok önemli değil ama en kısa zamanda böyle kurumların her yerde açılması dileğiyle….

Hiç yorum yok