oto koltuğu zorunlu oldu

1 Haziran 2010'da yürürlüğe giren yeni yasa kapsamında güvenli yolculuk için ve çocuk ölümlerini azaltmak amacıyla araçlarda, çocuk oto koltuğu zorunlu hale geldi. Pek çok anne baba duymuştur zaten.
Her gün yeni yasalar çıkıyor. Mesela motorlu araçlarda hızları da 90’dan 110’a çıkartmışlar.

Çocuk eşyaları satan mağazalar başta olmak üzere artık marketlerde de bulunan koltuklar kırkdokuz liradan, binbeşyüz liraya varan fiyatlarda satılıyor. Oto koltuklarının %90’ını dışarıdan geliyor, Türkiyede üretici yok nerdeyse. Bu bir handikap.
Gazetede okuduğum bir yazıda başka bir handikap. beni çok şaşırttı. 600bin liralık arabaya binenler bile en ucuz çocuk oto koltuğu alıyorlarmış. Nasıl bir mantık, bilinçsizlik anlamıyorum. Bu kadar pahalı arabaya bin ama çocuğun, koltuk önemli olmasın. ya da ona vereceğin para gözüne gelsin. önemli, hassas konularda neden bu kadar rahat ve duyarsızız. Yurtdışında katiyen yasak eltimler Amerika’da asla olmadan arabaya binmiyorlar. Cezası çok yüksekmiş. Sorumluluğu da çok fazla. Ama zaten biz sorumluluğu fazla sevmeyen bir milletiz.
Daha çocuklu arabalarda pek kimsede göremedim ama çok önemli. biz alırken gerçekten kalitesine, fonksiyonlarına (sağlamlık, güvenlik vs.) çok inceledik. en iyi markalar bildiğim kadarıyla britax-römer ve maxi-cosi. biz römer almıştık. Mutlaka taktırın derim. ihmale gelmez.....

Hiç yorum yok