Oto koltuğu hakkında bilinmeyenler….

Taksilere çocuk koltuğu ne zaman gelecek?
1 Haziran’da başlayan yeni uygulama, çocuklarımızı ne kadar koruyabilecek?Avrupa ve ABD’de taksilerde ve şehirlerarası otobüslerde de çocuk oto koltuğu zorunlu. Peki Türkiye’de?
Geçtiğimiz haziran ayı başından itibaren Türkiye'de özel otomobiller, taksi, otobüs, tren gibi toplu ulaşım araçlarında çocuk oto koltuğu zorunluluğu getirildi. Ama dinleyen kim? Taksiciler Odası "Oto koltuğu imkansız" derken, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu 0-6 yaş çocuğa nasıl koltuk satacağının derdinde. Yeni yapılan bir araştırmaya göre ebeveynlerin yüzde 28'i çocuk oto koltuğunun ne olduğunu bile bilmiyor...
Peki, ebeveynler ne kadar hassas davranıyor bu konuda? Mesela takside çocuk oto koltuğu isteyen olmuyor mu? Bu soruyu İstanbul'daki en büyük taksi duraklarından Atatürk Havalimanı Taksi Durağı'nın şefi Erol Beyazıt'a sordum, cevabı netti: "Hiç olmadı."
Kazalarda çocuk ölümü yüzde 40
* Almanya'da çocuk oto koltuğu kullanım oranı yüzde 94, Amerika'da ise yüzde 99.
* Avrupa Birliği kuralları gereği taksi, tren, otobüs gibi toplu ulaşım araçlarında çocuk oto koltuğu bulundurmak zorunlu.
* Türkiye İstatistik Enstitüsü (TİE) 2009 rakamlarına göre, Türk insanının yüzde 28'i çocuk oto koltuğunun ne olduğunu bilmiyor. Bilenlerin yüzde 54'ü kullanmak istemiyor, yüzde 30'u ise "çocuk istiyor diye" ön koltukta oturmasına izin veriyor. Karayolu yolculuklarında çocukların yüzde 80′inin seyahat güvenliği sağlanmıyor.
* Türkiye'de kazaya bağlı ölümlerde 0-9 yaş arasındaki çocukların yüzde 46'sı oto koltuğu kullanılmaması sebebiyle yaşamını yitiriyor. Avrupa'da kazalarda çocuk ölümü yüzde 2 iken, Türkiye'de bu oran yüzde 40′ı buluyor.
Hangi yaşa hangi koltuk
0-12 aylık (0-9 kg): Bebekler için yapılmış olan ana kucağı modeli tercih edilmeli. Arka koltuğa, bebeğin yüzü arka cama bakacak şekilde monte ediliyor.
4 yaşına kadar (10-18 kg): Hareketli çocuk oto koltukları kullanılmalı. Çocuk, yüzü arka cama bakacak şekilde seyahat etmeli.
4-12 arasında (15-36 kg arası): Çocuk, boy ve kilo olarak hareketli koltukları kullanamaz. Henüz emniyet kemeri de kullanmaya hazır olmadığından, yükseltici koltuklar tercih edilmeli.
daha fazlası için aşağıdaki linke bakabilirsiniz....
http://ekonomi.haberturk.com/otomotiv/haber/533340-taksilere-cocuk-koltugu-ne-zaman-gelecek

Hiç yorum yok