istanbul'da organik otel


Henüz Türkiye için böyle bir zihniyetin erken olduğunu düşünüyorum. Hele bu kadar rahat, bolluk ve özgürlüğe alışmışken. Düşünsenize otele gidiyorsunuz size suyu az harcayın, elektriği gereksiz açmayın gibi bir sürü şeyin anlatıldığını…herhalde hemen vazgeçeriz kalmaktan.
Bu tesislerdeki müşterilere doğa koruma bilinci verilmeye çalışılır. Hepsi tesisin çevre yönetmeliğine riayet eder ve müşterilerin buna inanması sağlanır. Organik otelde şu konulara dikkat edilir:
-Sürdürülebilir doğal kaynak kullanımı/Su ve elektrik tasarrufu, atıkların kaynağında ayrıştırılması ve geri-dönüştürülmesi, atık üretimini azaltıcı uygulamalar vs.
- Ekolojik Ulaşım (Soft mobility)–Araba kiralama gibi uygulamalar yerine toplu taşıt kullanımı ve bisiklet kullanımının teşvik edilmesi, güvenli bisiklet yollarının yapılması vs.
- Gıda güvenliği ve kalitesi–Ekolojik tarımsal ürünler
- Yerel kültüre has yiyeceklerin sunulması ve tanıtılması Tercihen yöre kadınları veya aşçıları tarafından hazırlanan yiyeceklerin haftada bir kez özel menü olarak yer alması vs.
Mesela bazı başlıklardan örnekler vermek isterim:
1. ATIK:Geri dönüşümü olan atıkların (kağıt, cam, teneke, organik (sebze-meyve gibi) atıklar, pillerin) kaynakta ayrıştırılması, depozitolu şişelerin kullanımı, tek kullanımlık malzemeler yerine yeniden kullanılabilir malzemelerin tercih edilmesi, organik atıkların kompost edilerek bahçelerde kullanılması, plastik poşet kullanımını en aza indirilmesi.
2. SU:Bütün tesisler su tasarrufu sağlayan ekipman kullanır ve de müşterilerini akılcı su kullanımına teşvik eder.
3. ENERJİ:Bütün tesisler enerji tasarrufu yapan lambalar kullanır. Müşterilerden az havlu kullanmaları rica edilir, daha az çamaşır ile daha az su, enerji ve deterjan kullanılır. Açık alanlarda elektrik lambaları ihtiyaca göre yanar ve söner.
gibi...bu maddeler böyle devam ediyor....
 istanbul'da sertifikalı olmasa da türkiye'nin ilk organik oteli açılmış. Five Boutique Hotel...kendine göre tabii. daha doğal ve özellikle mutfağı organik sanırım. yoksa yukarıdaki maddelerin kaçını taşımakta bilemiyorum.  
Biz parasını verdiğimiz her şeyi kuralsız sınırsız kullanmak isteyen bir milletiz. Hakkını çıkartmalıyız. O yüzden öyle daralmalara gelemeyiz lütfen. Mümkünse türkiyede organik otel açmasınlar)))

Hiç yorum yok