kadın olmak

pms sendromunundan bahsetmek istiyorum. sanırım pek çok kadının ortak sorunu.
Premenstruel sendrom ya da adet öncesi sendrom diyebiliriz. PMS, kadın ve genç kızların adet (regl) dönemine yaklaşırken yaşadıkları önemli karakteristik fiziksel ve ruhsal belirtiler olarak tanımlanır. yumurtlama ile regl dönemi arasında yaşanan bir grup belirtidir. Reglden 7-10 gün önce yaşanmaya başlar ve belirtiler regl başlamasıyla sona erer.
Sizi bilmem ama ben bu dönemi epey zor atlatıyorum. Sinirlilik bir taraftan, baş ağrısı, karın ve bel ağrısı. Şişkinlik, dolgunluk. Tatlı krizi de ayrı geliyor. Sivilcemde çıkıyor üstelik... Acayip depresifte oluyorum. Ya hepsi mi olur. Maalesef evet. Ne yapmak lazım diye doktora gittim. Bana agnucaston diye hormon ilaçlarına göre daha hafif bir ilaç verdi. Fena gelmedi. Eski krizimi düşünürsek azaldı ama yine de kötüyüm.
Kadınlığın en sevmediğim tarafı da bu. Spor en iyi gelen şey gerçekten. Başka şeyler hava civa. Bu dönemi hafif geçirenler ağrı eşiği yüksek olanlarmış. Ben bu konuda çok dayanıksızım. ağrı eşiğim çok düşük. O yüzden ağır geçiriyorum. Bulduğum bir yazıdan alıntı yapıyorum:
“BULGULARI NELERDİR?
Yakınmalarınızın kaynağının PMS olup olmadığını anlamak için premenstrüel bulgularınızı, zamanlamasını ve şiddetini günlük olarak kaydedebilirsiniz. Eğer bulgular birkaç ay boyunca süreklilik gösteriyorsa PMS’unuz var demektir.
PMS’in bazı fiziksel bulguları aşağıdaki gibidir:
Abdominal (karın bölgesinde) kramplar
Akne, uçuk veya herpes yayılımı
İştah değişiklikleri, tatlı veya tuzluya aşırı düşkünlük
Bel ağrısı
Göğüslerde duyarlılık
Hantallık hissi
Kabızlık veya ishal
Seks dürtüsünde azalma
Baş dönmesi veya baygınlık
Halsizlik, bulantı, kusma
Sık idrar yapma
Baş ağrısı
Sıvı tutulumu ve şişkinlik hissi
Kilo atışı (2.5 kg kadar)
RUHSAL DEĞİŞİKLİKLER
PMS’le bağlantılı bazı duygudurum değişiklikleri ise şunlardır:
Agresyon (saldırganlık)
Anksiyete
Depresyon veya üzüntülü ruh hali
Azalmış seks dürtüsü
Duyarlılık
Duygudurum değişiklikleri
Konsantrasyon güçlüğü
Ani ortaya çıkan üzüntülü ruh hali
Gerginlik
Unutkanlık
İnsanlardan uzak kalma isteği
TEDAVİ
Pek çok kadın eğitim ve yaşam tarzı değişikliği sayesinde bu bulgularla başarılı biçimde mücadele edebilir.
Aşağıdakilerden bazılarını birkaç ay boyunca uygulamalı ve yararı olup olmayacağını görmelisiniz.
Şişkinlik ve sıvı retansiyonu: el, ayak ve ayak bileklerinde şişlikler
Adet döneminizin başlangıcının 1-2 hafta öncesinden itibaren tuz ve tuzlu besin tüketiminizi sınırlayın. Bol miktarda su ve düşük sodyumlu meyve suyu tüketin.
Alt karın, sırt ve uyluklarda kramplar
Haftada 3 kez aerobik egzersizi (örneğin yürüme, koşu, bisiklet veya yüzme gibi) yapın. Bunlar krampların şiddetini azaltacak ve endorfin düzeyinizi artıracaktır. (Endorfinler vücudunuzun depresyonla ve fiziksel ağrı ile mücadele etmesine yardımcı olurlar)
Kramplar, şişkinlik ve baş ağrısı
PMS tedavisinde kullanılan ve reçetesiz satılan ürünlerden yararlanabilirsiniz. Bu ürünlerin pek çoğu krampları, şişkinlik ve baş ağrısını hafifletebilmek için gerekli etken maddelerin kombinasyonunu sağlarlar.
Kramplar, kaslarda gerginlik veya sırt ağrısı
Ilık bir banyo yapın, ısıtıcı bir ped veya sıcak su şişesi kullanın, gergin kasları rahatlatmak ve gergin ruh halinden kurtulmak için bitki çayı için (örneğin papatya, nane, böğürtlen veya ahududu). İyi bir masaj da yararlı olacaktır.
Depresyon
Doktorunuzdan, sağlık kuruluşunuzdan, hastanelerden bu konu ile ilgili önerilerini alın.
Duygusal stres, gerginlik veya anksiyete bulgularınızı birkaç ay boyunca bir günlüğe not alın. Bu bulguların kısa süreli olduğunu anladığınızda katlanabilme gücünüz de artacaktır.
Besinlere yönelik aşırı istek, iştah artışı
Daha az, daha sık yiyin, öğün atlamayın. Eğer mümkünse her zaman günün aynı saatinde yemek yiyin.
Genel
Kendinize karşı olumlu olun. Stres düzeyinizi olabildiğince azaltın. Yoga veya derin nefes alarak rahatlama tekniklerini öğrenin. Başkaları ile konuşun. PMS aynı zamanda beraber yaşadığınız ve çalıştığınız kişileri de etkiler.
Diyetinizde yeterli miktarda kalsiyum bulunduğundan emin olun. New York’ta yapılan kapsamlı bir araştırma günde 1200 mg kalsiyum karbonat alan PMS hastalarının 3 adet dönemi sonrasında yakındıkları bulguların yarıya indiğini göstermiştir. Kalsiyum içeren besin destekleri alabilir veya süt, peynir, yoğurt, somon ve brokoli gibi kalsiyumdan yana zengin besinler tüketebilirsiniz.
Vitaminlerinizi alın. Araştırmalar göstermektedir ki magnezyum, B6 ve B12 eksiklikleri kandaki östrojen miktarının yüksek oluşu ile ilişkilidir, yüksek östrojen düzeyleri de PMS’in ortaya çıkmasını kolaylaştırır. (Adet dönemlerinde çikolataya olan düşkünlük magnezyum düzeylerindeki düşüşle ilişkilidir).
Sağlıklı bir kilo düzeyini koruyun. Fazladan vücut ağırlığı kanınızda dolaşan fazladan östrojen anlamına gelebilir. Çalışmalar göstermektedir ki PMS’dan yakınan kadınların dolaşımındaki östrojen düzeyleri de yüksektir.
Duyarlılık, gerginlik ve göğüslerde acı
Kafeini azaltın ya da kesin. Eğer normalde çok fazla kafein tüketiyorsanız kafein eksikliğinden kaynaklanan baş ağrılarına yakalanmamak için kafeini kontrollü biçimde azaltın.

Hiç yorum yok