duyulmamış çocuk hastalıkları


Tarih 6 nisan. 1 nisan geçti yani. Ama bana kötü bir şaka yapıldı. Oğlumdan sonra  kızıma da önce menenjit  olabilir dediler…sonra hsp hastalığı dediler…. Ve bugün 8 nisan boğaz enfeksiyonu denildi.
Bir anne için en zor durum bu. Benim ömrümden ömür  gitti. Zaten ufacık birşey, heryerini delip deştiler. Damarlarını bile bulamıyorlar, arayıp durdular, hatta ararken zedelediler… bir anne için arka arkaya iki çocuğunun hastalanması fazla. Kaldıramıyor. Daha birinin ki bitmemişken….
Hiç duymadığımız bilmediğimiz hastalıklar öğreniyoruz. Artık çok yaygın bilinen eski hastalıkların yerini farklı hastalıklar aldı. Suçiçeği, kızamık falan basit kalıyor. En azından onların aşıları var korunuluyor. Ya bilmediklerimiz,  birden karşılaştıklarımız. Hayatımızı alt üst eden. Ama tıp teknolojisine ve doktorlara çok şey borçluyuz. Onlar olmasa nasıl geçer bu hastalıklar. En azından çaresi olan, tıp lugatında bulunan fakat fazla yaygın olmayan ve halk tarafından bilinmeyen hastalıklar bunlar. 
Oğlum ebv virüsünün beyinde tutulumu sonucu adem hastalığı oldu. Adem hastalığı  beyin  iltihabı….
Kızımda da yine ebv virüsün böbreklerde tutulumu sonucu hsp hastalığı dediler. HSP hastalığı damar iltihabı demek….
İkisinin ortak yönü ebv virüsünün tetiklemesi ve kortizonla tedavisi….tabii başlangıç şikayetleri de aynı sayılır. Karın ağrısı, ateş…
Nasıl bir çağda yaşıyoruz bu hastalıklar ne hiç anlayabilmiş değilim. Neden? Genetik birşey yok, biz bu hastalıkları ne duyduk ne gördük. Şaşkın ve yorgunuz. Nasıl bir virüs bu kadar ağır hastalıklara neden oluyor? Ve çocuklarım bunlara yakalanıyor???
Neyse ki  böyle düşünürken, nilin antibiyotikle dirilmesi ve boğazdan kaynaklı denmesi ve diğer tüm tektiklerinin temiz çıkması yüzümü güldürüyor. En kötüsü bu hastalıklarının nedenlerinin bilinmiyor olması.
Çocuklarımıza neler oluyor bilemiyorum. Aciller başta olmak üzere tüm hastaneler dolu, kalabalık…en çok da nefes alamıyor diye, yani alerjik reaksiyonlar için gelenlerle.  Anne-babalar perişan…ayrıca soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonları vb. var tabii.
Çocuk büyütmenin en zor tarafı hastalıkları. Çocuğu hasta olmayan yoktur sanırım. Ateşini düşüremeyince çaresizce hastaneye koşmayan. Biz ebeveynlere de yorgunluk ve üzüntü kalıyor tabii… Allah çaresiz hastalık vermesin diye dua ediyorum.
Yaz gelsede hastalıklar azalsa, çocuklarımız açık havalarda nefes alsa değil mi?… 















-->

Hiç yorum yok