doğal hayat

Ülkemizde yüzlerce nadir endemik(dünyada tek olan) tür çiçek bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de ankara gölbaşında. Başkentin hemen yanında uzakta değil 15-20 dakika mesafede. İsmi peygamber çiçeği ama bir aşk hikayesi olduğu için sevgi çiçeği konmuş halk arasında. Hikayesi de ayrı bir güzel anlamlı. Kavuşamayan iki gencin aşklarını anlatıyor. Mayıs haziran dönemi çiçek açma zamanı. Gölbaşı hacıhasan köyü civarlarında çiçeği görebilirsiniz. Birkaç rengi olan, kendi kendine yetişen doğal bir çiçek. Çok güzel gerçekten. Maalesef koruma önlemleri alınmaz ve yaygınlaştırma çalışmaları yapılmaz ise bitecek yakında. Eskiden tüm gölbaşında her yer bu çiçekten oluşan tarlaymış…ama şimdi sadece bir iki bölgede çok az görülmekte. Doğayı nasıl yokettiğimizin resmidir bu.
Mogan gölünde ayrıca yüzlerce kuş yaşamakta tam bir biyoçeşitlilik alanı. O kadar doğal ve güzelki. Ama bizim için doğa: kaçamakların yapıldığı sessiz kuytu bir alan demek. Ya da piknik yapabileceğimiz bir yer. O alanlara tabelalarla bilgilendirme yapılsa korumaya alınsa belki insanlar çiçeğin üstünde piknik yapmaz ya da göl kenarında kuşların yanıbaşına çöplerini atmaz. Orada bir başka canlının yaşadığını bilmek belki insanlarda bir çekince oluşturur. Onunda yaşam alanına saygı gösterir. O kadar güzel alanlar ki onları gözlemlerken kendinizden geçmeniz olası. kuşlarında insanlar gibi hikayeleri var. Birlikte gölde dans ediyorlar ya da eşi ölünce diğeride intihar ediyor…isimleri bile çok güzel. bıyıklıbaştankara, yalıçapkını,  dikkuyruk...
Ne kadar doğadan uzak ve yabancı yaşadığımızı bir kere daha anlıyorum. Büyük şehir falan bahane. İşte yanıbaşımızda doğa ama gidip görmüyoruz, araştırmıyoruz bilmiyoruz. en azından çocuklarımızı böyle alanlara götürüp gösterelim. doğayı görsünler. özelliklede kuşları. ben çınar biraz daha büyüsün bu kuş alemini ona göstermeyi çok istiyorum. çocuklarımız doğayı ancak yaşayarak öğrenebilirler.
sizlere bolca sevgi çiçeğinin ve mogan gölü kuşlarının resimlerini koyuyorum.

Hiç yorum yok