2-3 yaş döneminin zorlukları

SİNİR KRİZİ GEÇİRDİĞİ DÖNEMLERDE:
Nedensiz ise: şefkat, sarıl 2-3 dak. Ama illeki devam ederse “tatlım sen sakinleşte gel” de ve çık yanından.
Nedenli ise:hayıra yanıt olarak krize girmişse, direk çık odadan. “Ağlaman bitince gel” denir. Ya ağlayarak ya da susarak gelir. Ağlayarak gelince:”ağlaman bitince konuşacaktıkya deyip 2-3 dak. Beklenecek.bu 2-3 dakikada konuşulmayacak, göz teması kurulmayacak. Hala ağlıyorsa “aman çınar ağlayacağına sepetten 3 tane domates ver” gibi bir şey denilerek dikkati sorumlulukla dağıtılacak.
EĞER BAŞKASINA ONAYLAMADIĞIZ BİR HAREKET YAPARSA:
Mesela Vurursa;
Eğer kalabalık bir ortamdaysanız:
Kucağına oturtarak mola alın. Kısık bir sesle “kardeşe vurduğun için kalkamazsın”deyin. Bu kucaktaki süre ve yukarıda bekletme süreleri yaş ile dak çarpımı oluyor…yani çocuğunuz 3 yaşındaysa 3 dak. Beş yaşındaysa 5 dak. Gibi.
Eğer tek başına yalnızsanız ya da evdeyseniz “sandalyeye otur ve kalkma” denebilir. Oturtulup, öne doğru eğilip, ama boyunuz bu sefer onunla aynı hizaya inmeyebilir. Elini tutup saatine bak hiç konuşmadan. Yaş*1dak. Sonra düşündünmü denir? Ve hiçbirşey olmamış gibi devam edilir.
Tabii bu ceza sayılabilecek şeyleri olabildiğince az ve gerekli durumlarda uygulamak lazım. Yoksa çocuk alışırsa ciddiye almaz.
Bunları ne kadar uygulayabileceğim bilemiyorum ama çaba sarfedeceğim.
MAHRUM BIRAKARAK CEZA VERİLEBİLİR:
Bu oyuncağını kırdığın için bugün parka gitmeyeceğiz. Hiç bir zaman ya da bir daha demek yanlış olur.
Yemeğini yemediğin için bugün çikolata yiyemezsin… gibi….
Önemli notlar:
RÜŞVET YOK
YALAN YOK
VERİLEN SÖZLER MUTLAKA TUTULACAK
Özetle benim çıkardıklarım:
Söylediğinizin arkasında durun ya da duramayacağınız sözler söylemeyin. Çocuğunuz size olan güvenini kaybetmesin .
Benim anladığım insanın 0-3 yaş arası oyun ve sevgi ile ruhu besleniyor. En önemli kısım bu. Bunu sağlıklı alan bireyler hayatla daha barışık, sevecen oluyor.
Ve kelimeler bu yaşlarda çok sihirli, önemli. Yani ağzınızdan çıkanı kulağınız duyacak. Yoksa ipin ucu kaçıp gidebilir. Çok zeki ve dikkatliler.
Şu yazdıklarıma bakıyorum da insan her yaşta bunları istemez mi? Yani sevgi, ilgi, kelimeler…hepsi hayat boyu önemli değil midir? Ama işin sırrı, önemi ve hassas noktası bu. Bu çağda bunları bolca alan ve doyan çocuk hayatı boyunca bunun arayışı içine girmeyecek, daha sağlıklı ve özgüvenli bireyler olacak.
Keşke eskiden de bunlar önemsense, daha bilinçli olunsaydı… şimdi bu kadar güvensiz, kaygılı, öfkeli bireylerin sayısı bu kadar çok olmazdı.

Hiç yorum yok