diş buğdayı

Anadolunun birçok yöresinde hala uygulanan eski bir Türk geleneğidir. İlk dişin çıkışını kutlamak için yapılan diş buğdayı, çocuğun dişlerinin daha sağlam ve buğday gibi düzgün olması, çabuk büyümesi ve rızkının artması dileğiyle aile arasında yapılır. Bebek ilk dişini çıkardığında yakın akraba ve arkadaşlar davet edilerek diş buğdayı hazırlanır. Dişbuğdayı, kaynatılmış buğdayın üzerine şeker, nar, ceviz, meyve şekeri gibi süsler konulmasıyla hazırlanır. İçine boncuk,altın veya yüzük gibi bir şey saklanır. Saklanan eşya kime çıkarsa çocuğa çeşitli armağanlar alır. Diş buğdayı töreni ritm tutup şarkı söylenerek düzenlenen bir eğlenceyle kutlanır. Bu adetin bilinmediği ya da uygulanmadığı yerlerde, genellikle çocuğun dişinin çıktığını ilk görenin çocuğa bir gömlek dikmesi ya da hediye alması adeti vardır. Ve farklı rivayetler….
Oğluşumun alttan ilk iki dişi 5.ayında çıktı. çok tatlı görünüyor. Tabii kutlamamız lazım. Kendinize iş yada eğlence istiyorsanız diş buğdayı günü yapabilirsiniz. Benim çok hoşuma gitmişti. Anlamlıda gelmişti.
Bebeğe hediyeler alındı tabii. Ayrıca bebek.com’a üye olmuştum hediye çekilişlerine katılıyordum ve oğlumun şansına daha doğmadan oyababy’den güzel bir hediye kazandık. Çok hoş değişik özel gün kıyafeti. Bende diş buğdayında giydirmiştim.
http://www.oyababygift.com/
En önemli ikram olan buğdayın yapılışı:

1 kg.’a yakın(gelecek kişi sayısına göre azaltılabilir) diş buğdayı veya değirmenlik buğday diye de geçer, alınır. Düdüklü de pişirilir ve servis edilir. Çok basit. İsterseniz birgün önceden de suya bırakabilirsiniz. Tabii böyle tatsız tuzsuz yenmiyor. Toz şeker, ceviz, çerezleri de ayrı ayrı servis tabaklarına koyup sofraya getiriyorsunuz. İsteyen tuzlu isteyen tatlı yiyebiliyor.
Buğdayları ipe dizdik, başına bağladık. İnternetten okuduklarımı yapmaya çalışmıştım.En önemlisi tabii tepsi içinde gelen meslek seçimi adeti. Bir sürü şey koyuyorsunuz. Mouse, kitap, makas, defter, kalem aklınıza ne gelirse… Çınar kalemi seçti yazar mı olacak acaba? Annesi gibi yazmaya meraklı olur mu acaba? Acaba bu göbek kordonu, diş buğdayı gibi meslek seçimleri ileride hatırlanıyor mudur? Sanırım çınar bu konuda talihsiz. Göbek kordonu çöpe atmıştım. Diş buğdayında da karıştı biraz. Biz yönlendirmiştik almıştı sonra başka şey aldı. Yani henüz tam olarak ne olacağını anlayamadık))))
Ve herkese doğum şekeri gibi diş buğdayı çikolatası hazır aldım ve ikram ettim. Hatıra kalsın diye.Resimler çekildik, çocuklar oynadı. Öyle hoş bir telaştı. Güzel bir anı olarak kaldı.

Hiç yorum yok