HPV aşısı

    Ayşe Armanın yazısında görünce unuttuğum HPV aşısını hatırlayıp, benim çocuklarında yaşı geldi deyip, hastane, eczane gibi yerleri aradım. Ve kimsenin aşının ne olduğunu bilmediğini gördüm. Aşı hakkında bilgisizlik var.  
    Dünyada birçok ülkede ücretsiz ve zorunlu yapılan aşıdan ülkede kimsenin haberi yok. Gelişmemiş bir ülke olmamızın her zaman dezavantajlarını yaşıyoruz. Ücretiyle aşı yaptırmak istiyorum ama yaptıramadım. Aşı nerede, kim yapıyor, doktora gitmelimi, kendimizmi alıp vurdurmalı gibi bir sürü deli sorularla öylece kaldım. Kaç doz yapılacak, yaşları uygunmu vb. çok soru var.  
      Önemli detaylardan biri yaşı küçükken yapılması diye okuduysam da emin olamadım. 11 yaşında kızıma ve 15 yaşımda oğluma hemen yaptırmalı mıyım mesela? 
    Cinsel hayatı başlamadan önce yapılması önemli diye de okudum.. Bu kadar önemliyse özel hastanelerde bile neden konuyla ilgili birim yok, bilgilendirme yok. Rahim kanserini önlüyorsa çok önemli olmalı. İnternetten okuyorum okuyorum. Kızlar için daha önemli bir aşı olduğu yazıyor.  Ama kızlara bulaştıran erkekler olabileceğinden erkeklerinde aşıyı yaptırması öneriliyor. Bilgi çok. Ama uygulama nasıl yazmıyor hiç. 
         Yaşa göre aşının dozajı değişiyor. 15 yaşından küçüklerde 2 doz büyüklerde 3 doz yazıyor.                              
                         Bu konuda bir gelişme yaşar ve yaptırabilirsem yazacağım.
 
          Sonunda Nile aşı yaptırdık. Aile hekimliğinde hemşire hanımlar bu konuda bilgili. Erkeklere çok zaruri olmadığı için sadece Nile yaptırdık. Eczaneden gardasil aşımızı alıp, sağlık ocağında hemşire hanıma vurdurduk. 2 ay sonra tekrarını yapacağız. Yaşımız 11 olduğu içinde 6 ay sonrasına gerek yok dedi doktorumuz. Hayırlısı olsun. 
                                           Sağlıklı nesiller, gençler için.....

Hiç yorum yok