Sosyal medyada kullanılan ingilizce kelimeler...

Benim gördükçe yeni yeni karşılaşıp öğrendiğim kelimeler bunlar. Gerçi hepsi ingilizceden gelen terimler. Tabii en çok sosyal medyada bu kelimelerle karşılaşıyoruz. Her bir sosyal mecrada kullanılan terimler bile farklı. Twitter da kullanılan kelimeler ayrı, instagramda kullanılanlar ayrı. Birçok kullanıcı bu kelimeleri biliyormu, kullanıyor mu bilmiyorum. Sanırım daha çok gençler bu konuda bilgilidir ve kullanıyordur. 

Bu konuda biraz okuyup araştırayım dedim konu meğerse çok yönlüymüş. Ucu bucağı yok yani. Anlayacağınız sosyal medya terimleri almış başını gitmiş. Sosyal medya meslekleri diye yazınca bile karşısınıza öyle uzun listeler çıkıyor ki, şaşırmamak içten değil. Merak edenlere:
https://www.ufuktarhan.com/makale/sosyal-medya-is-ilanlari-ve-yepyeni-unvanlar
Biz bunların birçoğunun türkçelerini bilip konuşuyorduk zaten. Ama modası geçmiş artık bizimkilerin şimdi ingilizce karşılıkları kullanılıyor. Ne yapalım öğreneceğiz...Yoksa çok cahil kalırız... Bazılarını çoğunuz biliyordur, ama ben yine de yazmak istiyorum:

Sapyoseksüel :  Kişinin bir kişiyi dış görünüşten ziyade beyin ve zekâ kriterlerine göre beğenmesidir.

Spiritüel consultant: Ruhsal koçluk 

Motivasyon konuşmacısı: Bir kitleyi motive etmek veya ilham vermek amacıyla konuşmalar yapan bir konuşmacıdır. 
Pep talk: Moral verici konuşma

Mentor Mentorluk, daha deneyimli veya daha bilgili bir kişinin daha az deneyimli veya daha az bilgili bir kişiye rehberlik etmesine yardımcı olduğu bir ilişkidir.

Challenge: Youtube üzerinde insanların birbirine meydan okuma videoları...

Tik tok Çin'de bilinen adıyla Douyin, video oluşturma ve paylaşmanın yanı sıra canlı yayın imkanı sağlayan bir sosyal medya uygulamasıdır.

Fav atmak:Ufak bir buton sayesinde yapılan Retweet, tweet sahibinin orijinal paylaşımına sadık kalınarak yapıldığı için bu başkasının kelimeleridir anlamına gelir. Tweet'lerin altında bulunan küçük yıldız simgesinin aracılığı ile yapılan FAV, favorime ekledim anlamına geliyor.

Deep like: Sosyal medya ağlarında bir hesabı karıştırırken çok eski bir paylaşımı beğenmek...

Ghosting: İlişkilerde sebep göstermeden ortadan kaybolmaktır. Gölgelenme, herhangi bir belirgin uyarı veya gerekçe olmaksızın bir ortak, arkadaş veya benzer bir kişiyle tüm iletişimi ve teması durdurma ve daha sonra adı geçen ortak, arkadaş veya birey tarafından ulaşma veya iletişim kurma girişimlerini göz ardı etme uygulamasını tanımlamak için kullanılan bir konuşma terimidir. Hayalet olma herhalde:))

Caps :Microsoft Paint gibi basit resim düzenleme programları kullanarak herhangi bir resmin altına kırmızı şerit ve metin ekleyerek oluşturulan internet fenomenidir. 

Stalklamak: Sosyal medya platformlarında bir kişinin başka bir kişiyi araştırması, sosyal medya hesaplarından gizlice takip etmesi, gözetlemesi ve paylaşımlarını incelemesidir.

Friendzone : Bir tarafının duygusal bir şeyler hissedip diğer tarafın arkadaş olarak görmesi durumuna verilen isimdir. Platonik gibi herhalde:))


Cyberstalking Sanal ortamda ısrarlı takip, kişinin tanıdığı ya da tanımadığı kişiler tarafından devamlı olarak kontrol edilmesini, denetlenmesini ve taciz edilmesidir. 

Freelance: Serbest çalışma. 

Feed: Ekranı kaydırarak göz atabileceğiniz bir içerik akışıdır. 

Podcast: Çoğunlukla dizi halindeki dijital medya ürünlerinin internet üzerinden -genellikle feed yoluyla- bilgisayar ve taşınabilir cihazlara indirilebilecek şekilde yayınlanması.

Teaser: Filmin içerisinde olmak zorunda olmayan ve genellikle seyircide merak uyandırmaya yönelik kısa tanıtımlardır. Teaser'da amaç, seyircide merak uyandırmak, biraz da heyecan katmaktır. Şaka amaçlı kızdıran ve tahrik eden, muzip... 

İnfluencer:Sahip oldukları sosyal medya ve dijital kanalları aracılığı ile herhangi bir ürün ya da servis hakkındaki yaşadıklarını, deneyimlerini takipçileri ile paylaşmaları yoluyla tanıtım ve pazarlama aktiviteleri yapan, belirli bir topluluğu etkileme ve yönlendirme gücüne sahip kişi, kişiler ve gruplara denir. 

Hipster: Son dönemde stilden yaşam tarzına sokakları hâkimiyeti altına alan 'popüler alt kültür' ağına dahil olan 'Yenilikçi, moda alanındaki son eğilimlerden ve hip olanlardan haberdar olan bohem, karşı kültür üyesidir. Hem siyasi görüş olarak hem de yaşam şekli olarak en uç noktada özgürlükçülüğü savunurken, günümüzde yeni nesil alt kültürler arasında da entelektüel kapsamı en geniş olan akımdır.

Touchless:  Temassız. Fotoğraftaki gibi...
Geek : Belirli bir hobiye, entelektüel uğraşıya ya da meşgaleye takıntı derecesinde bağlı olan insanlara denir.Bilim ve teknoloji düşkünü kimseler. Aslında hayatı bilgisayar başında geçenlerin bir çoğu “geek” olmuştur ama bunun farkında değillerdir. Sanırım bizden bahsediyor:))

Filantropist:  Gönüllü bağışçılık, insanseverlik....

              İlginç değilmi? Şimdilik gözüme çarpanlar. Eminim daha çok vardır...
                                        Bol ingilizceli ve kültürlü yarınlara....

Hiç yorum yok