Kültür zirvesinden…


Kültür Turizmi Zirvesi, Açık Hava Müzesi Türkiye Konferansı Ankara’da geçen ay yapıldı. Konu çok önemli ve güzel. Gerçekten ülkemiz bir açık hava müzesi gibi. Her şehrimiz tarih ve kültür kokuyor. Artık deniz turizmiyle değil de kültür turizmi ile öne çıkmamız gerektiğini anlatan bir konferanstı. Türkiyenin her yerinden fışkıran tarih ve kültürü anlatan kültür turizmiyle ilgili neler yapılması gerektiği tartışıldı. Toplantıda o kadar güzel sunumlar vardı ki çok umutlandım. geçmiş mirasımız ve onları geleceğe bırakmak için. Toplumumuz yavaş da olsa bilinçleniyor. Özellikle belediye başkanları bunun farkında, bilinçli… birbirleriyle yarışır gibi çalışmalarını görünce konferansın ne kadar anlamlı ve yerinde olduğunu anladım. Artık paramız yok devri bitti. Belediyelerin kendi paraları olmasa bile birçok yerli yabancı kurumlardan mali yardımlar proje karşılığı alabiliyorlar. Özellikle Avrupa birliği fonları bunun büyük bir kısmını oluşturuyor. Gerçi proje cenneti ülkemizde önemli olan yazmak ve rafa kaldırmak değil tabii, projeleri uygulamak hayata geçirmek başarı artık. Farklı olmak, farkındalık yaratmak gerekli. İşte bu konuda farklı olan, güzel çalışmalar yapmış başarılı kültür turizm uygulama örneklerinin  sunumları izledik. Hepsi Tarihi kentler birliğine üye olan belediyelerdi. Büyükşehirler, küçük bir ilçe belediyeler de vardı. Özellikle Kemaliye belediyesine hayran kaldım. Unesco, Çekül gibi kurumlarda bu konuda çok güzel çalışıyorlar, yaptıklarını aktardılar… 
Artık deniz, kum, güneş turizmi, otele gelip gitme turizmi değil de toplumumuzu anlatan, tarih ve kültürümüzü gösterebileceğimiz kültür turizmi için çalışacağız ve ülkemiz hem tanınacak hem de turizmden geliri artacak. Ankara’da turizm konusunda geri kaldığını ve hızlı bir çalışma içinde olduğunu anlattı. Birkaç yılda ankara’da turizmden nasibini alacak işallah. Yeni müzeler, restorasyonlar ve alanlardan bahsedildi.   
Kültür ve turizm bakanı “Hedefimiz Cumhuriyet’in 100. yılında 50 milyon turist ve 50 milyar dolar gelir elde etmektir. Ayrıca dünya turiziminde Türkiye’nin ilk üçe girmesidir” dedi.

 Toplumca bu hedefe yürümek için bilinçlenmemiz ve çalışmamız dileğiyle…

Hiç yorum yok