çocuklara sorumluluk verme


Dün bir öğretmenle tanıştım. Çocuklardan konu açılınca sorumluluk vermek için çok geç kalındığını söyledi ülkemizde. Ve bu konuda anne-babalarının çok önemli rolü olduğunu vurguladı. Yani okula başladıktan sonra çocuğa sorumluluk duygusunu yerleştirmenin zor olduğunu. Her şey ailede başlıyor gerçekten. Okuduğum çocuk gelişim kitaplarında, tv ve dergilerde doktorlar, hepsi aynı şeyi söylüyor. Çocuğunuz 7 yaşında halen yemeğini siz yediriyor, ayakkabısını siz bağlıyorsanız işte o zaman olmuyor. Çocuklarımıza küçükken ufak ufak sorumluluklar vererek başlamalı.
Kendi çocuklarına daha 3 yaşında başlamış. Banyolarını kendileri yapması, ayakkabılarını giyip çıkarması için bırakmış. böyle böyle küçük küçük şeyler vererek. Ve yıllardır çocukları kendi başlarına yaşayabiliyormuş hem de hiç sızlanmadan…özendim doğrusu.
Çok önemli ve değerli buluyorum bu durumu. Çocuklarımıza sorumluluk taşımayı öğretmeliyiz. Bu onları hayata hazırlayacak. Ve hayatları boyunca bu şekilde hem kendilerini hem de çevresindekileri daha mutlu edebilecekler. Şahsen ben sorumsuz çok rahat insanlardan pek hoşlanmıyorum. Sorumluluk insanı insan yapan, kendinin işe yaradığını hissettiren ve sonuçta mutluluğa doğru götüren bir olgu bence. Çocukları da bununla ne kadar erken tanıştırırsak topluma o kadar yararlı olurlar diye düşünüyorum.
Çınar’la tek sorunumuz sorumluluk almaması. Kreş başladığında yaşına göre alabileceği sorumluluklarla ilgili notlar gönderildi eve. Okuyoruz, yapmaya da çalışıyoruz ama uygulama başarısız. Bunu kreş psikoloğuyla paylaştığımızda bize “Etiketleme yöntemini” deneyin dedi.  Bu yöntem de çocuğunuzun yapmasını istediğiniz şeyleri bir kağıda olumlu pekiştirerek yazıyorsunuz. Bir aylık bir tablo hazırlıyorsunuz. Ve her gün bunları yapma durumuna göre yıldız, gülen yüz gibi ödül yapıştırma koyuyorsunuz yaptıklarının yanına. Ay sonunda da bunlar sayılıyor. Mesela 50 yıldıza oyuncak, 100 yıldıza dergi, tiyatro-sinema gibi ödüller koyuyorsunuz ve onu teşvik etmiş oluyorsunuz. İlk ay çınar istediklerini kazanamayınca hemen ağlamaya başladı çok bozuldu ama bu ay daha istekli bakalım ne çıkacak?
Bizim başlıklarımızda oyuncak toplama, kendi kıyafetlerini giyip-çıkarma, yemek yeme gibi küçük ama önemli yapmasını istediğimiz konular bulunuyor. İngilizce kelime de var mesela. Ve en sevdiği, hergün yıldız aldığı tek konu da o. Her gün yeni kelime gelip söylüyor, hemen yıldızını yapıştırıyoruz.  Deneyebilirsiniz, gerçekten özendirici bir yöntem. 

Hiç yorum yok