sarılık

Yeni doğanlarda sıkça rastlanan ama takip edilmesi gereken, erken tanısı önemli bir hastalık. Bizim ikinci gün başlamıştı. Hastanede olduğumuz için hep kontrol altındaydı. Sürekli ölçüyorlardı kanına bakıyorlardı yükseldi mi diye. Çünkü belli bir seviyenin üstüne çıkmaması gerekiyor değerlerinin. Çıkarsa bebeğin kanını değiştirme durumu söz konusu oluyor oda bebek için çok zor bir süreç.
Bizimki sınıra çıktığında hastaneye getirin mor ışığın altında yatıracağız dediler. zaten hastaneden çıkalı 1 gün olmuştu. 4.gün yine yattık hastaneye. bende başında süt sağıyordum. Arada küvezden çıkarıp içiriyorduk. Çok moralim bozulmuştu o kadar minik ki kıyamıyorsunuz.
Esas beni sarsan sonradan çok acısını çektiğim başlangıçta önemini anlayamadığım bir hastalıktı sarılık. gerçi hastalıkla bire bir bağlantılı değil durum ama belki sarılık olmasaydı böyle olmazdı diye düşünürüm hep.

Benim sütüm halen tam verimli gelmediği için sağarak veriyordum. Doktorda hasta olduğu ve daha fazla güçten düşmemesi için mama takviyesi yapmamız gerektiğini söyledi. Sağdığım sütleri de mamayı da Çınar’a hastanede biberonla verdiler hep. Bende hiç bilmiyorum sakıncası olduğunu. Kaşıkla ya da şırıngayla vermek daha doğruymuş. Sonra eve geldik sütüm olduğu halde Çınar emmiyor. Çünkü biberondaki gibi lakır lakır bolca gelmiyor ya. hele ilk başta az geliyor çekmesi lazım ki çoğalsın gelsin.
Benim bu tembel mi akıllımı desem bilmiyorum rahatına çok düşkün oğlum biberondan istemeye başladı hep. 5 günde alıştı inanabiliyormusunuz? bu kadar kısa zamanda. Ve bu böyle devam etti. Aylarca uğraştık neler yapmadık ama istemedi. Sarılık mı hastane mi bana bunu etti bilemiyorum ama yaklaşık 6 ay sürecek işkenceli günlerimin başlangıcı oldu.
Yani siz siz olun ilk günlerde bebeğinize biberonla bir şey vermeyin sakın alışmasın.

1 yorum

  1. benim oğlumda hastanedeyken sarılık geçirdi ve benim sütümde yeterli değildi ilk günler... bizde günlerce hastanede kaldık bu yüzden ve yaklaşık iki ay değerlerini ölçmek için hastaneye gittik geldik. Bende sürekli sağdım ve biberondan aldı sütü. bu iki ay süresinde Tibet'e ek mama da verildi sütüm yetmediği için. göğüslerim yara olmasına rağmen yine de emzirdim hep. hem biberon hem meme :)
    sanırım ikinci aydan sonra artık ne oldu bilmiyorum sadece benim sütüm yetmeye başladı ve mama vermez olduk. 4.ayda ben işe başlayınca tekrar mama takviyesiyle devam ettik.
    Geçmiş olsun... çok zor bir süreç, çok sancılı... onun topuğundan her kan alışlarında benim canım acıyordu sanki... :(

    YanıtlaSil