21-24.aylar arası gelişim...

ÖZELLİKLERİ
Çok fazlaca bebek, annelik, hamilelik, çocuk gelişimi, bakımı konularında internette siteler ve yazılar var…açıkçası çok merak etmediğim, işin içinden çıkamadığım konular hariç o sitelerden ay ay gelişimini vb diğer konularda girip bakmıyorum. Çünkü her konuda çok farklı yorumlar, görüşler olabiliyor. Doğru bildiğiniz yanlış çıkabiliyor ya da doktorunuzun söylediği. Doktorlar arasında bile görüş farklılıkları olabiliyor. Ben kafamı karıştırmamak için bir konu hakkında çok fazla yazı okumuyorum. Belki de doktoruma güvendiğimden ve ihtiyaç duymadığımdan olabilir. O ne anlatsa söylese ya yaşamışızdır ya da anlattıktan sonra yaşıyoruzdur. Çınar ilk doğduğunda emzirme ile ilgili farklı şeyler kafamı karıştırmıştı, sıkıntı yaşamıştım. En doğrusu birine güvenmek ve çocuğunuzu takip etmek.Mesela bu ay yazdıklarımı aynen Çınar’da görüyorum. Önceden bilmek, nasıl davranacağını kestirmek de çok rahat oluyor.
Bu ay doktorumuz net ve önemli birkaç madde saydı:
1. Titizlik 30 aya kadar temizlik takıntısı oluyor, bunun daha uzun sürmesi sizin davranışlarınıza göre değişiyor. Ne çok titiz ne de rahat olunmaması iyi, her zaman her şeyin orta kararı deniliyor zaten.
2. Korkular Bize göre nedensiz,mantıksız gelen korkular yaşayabilirler. Ben yanındayım, madem korkuyorsun yok ederiz onu gibi telkinlerde bulunun..yüzleştirmeyin korkularıyla
3. Çıplaklık 30 aya kadar soyunmak çok hoşuna gider izin verin.(lütfen cinsel organlarınızı göstermeyin)
4. Anne-baba ayrılık korkusu Anne babadan ayrılma onların sizi terk edip gideceğini sanma korkusu oluyor.Bir yere giderken anlatın, açıklayın gidin. Kaçmayın. Ne kadar ağlarsa ağlasın seni seviyorum, gidip geleceğim, seni alacağım akşama gibi durumu anlatın.
5. Açlık grevi 30 aya kadar nedensiz yemeyebilir, ısrar etmeyin
6. Kabızlık kaka, çiş konularında baskı veya yanlış eğitimler sonucu kakasını tutar, kabızlık yaşayabilir.
Ve bundan sonra Sayıları şekilleri öğreniyoruz , Konuşmamı geliştiriyorum
Alınabilecek oyuncaklar
BENİM kavramının oluştuğu bir dönem
ÇADIR (Her gelen kapısına vurarak, sorarak içeri girsin, orası çocuğun evi-dünyası,özel)
Masa sandalye
Yazı tahtası
Araba (pedallı)
Pano; Üstüne parmak boyalarla ellerinin ayaklarının izlerini çıkar as, kreşte veya evde yaptığı, çizdiği her aktiviteyi as, son çekilen fotoğraflarını as
Evinizin, salonunuzun ortasına bu yukarıdaki materyalleri kurun ve ona dünya yaratın
Sırt çantası
Patates kafa
Olta-balık setleri
İnsan vücudu puzzle
Bowling
Doktor seti(kalbimiz, kanımız vb.)
Delikli ahşaplar
Tırtıllı, oluklu ahşap oyuncaklar

Hiç yorum yok