BEBEKLER ÇOK ÇABUK BÜYÜYOR...

BEBEĞİNİZ SÜREKLİ GELİŞİYOR
Nasıl hamilelikte hafta hafta gelişimlere ay ay değişimlere bakıyorsak bebek doğduktan sonra da onun için bu takibi yapmaya başlıyoruz. Gerçekten çok çabuk büyüyorlar. 0-6, 6-12, 12-18, 18-24, 24-30 diye dönemsel gelişimleri devam ediyor. Bu ayırımları çok hassasiyetle yapmışlar sanırsam. Fiziksel ve bedensel gelişimlerini göz önüne alarak çıkarmışlar. Ve her 6 ay bitimi bıçak gibi keskin net.yani değişiyor aralardaki farkları çok hissediyorsunuz. Gerçi ay ay bile birçok değişiklik oluyor ama bu altı aylık periyodlarda değişimler daha kökten radikal.
1 yaşına kadar ayda bir doktor muayenesine götürüyorduk. Özellikle ilk aylar çok ihtiyaç hissediyorsunuz. Ama sonraki zamanlar 6 aydan sonra birazda size bağlı. Seyrekleştirebilirsiniz. 1 yaşından sonra 3 ayda bir kontrole götürüyoruz. Tabii bu aralarda hasta olmazsa ya da özel bir durum çıkmazsa. Biz kreşe başladıktan sonra Çınar çok sık hastalanmaya başladı. Zor bir dönem gerçekten tam iyileşti diyoruz bir hafta sonra yeniden burnu akmayla başlıyor. Ve devam ediyor, boğaz kızarıklığı falan. Yazın bu kadar hasta olursa kışı tahmin edemiyorum. Gerçi bu sene yazında iklim değişik biraz. Sabahları ve akşamları gayet serin oluyor. (Konudan konuya atlamadan bebeklerimizin gelişimine devam edeyim)
Birkaç ay ara ile sürekli bir şeyler yapmasını bekliyorsunuz. Çünkü başlıyor ve geliştirip tamamlamasını istiyorsunuz. İlk yaptığımız DİŞ çıkarma. Çınar 6 aylıkken çıkarmıştı. Tabii bu diş çıkarma dönemi öyle bir iki ayda bitmiyor. Nerdeyse 2 yıl boyunca devam ediyor. Sanırım 2 yaşına kadar 20 diş çıkarırlarmış. Hele bu azı dişleri biraz zor çıkar. Önce yerleri şişer, kızarır, kaşınır. Sonra patlar. Azı dişleri yarım yarım yarılarak çıkıyor. Allah gerçekten bebeklere bize göre çok iyi dayanma gücü vermiş. Çınar bu konuda iyiydi. Yani öyle ateşi, ishali falan olmadı. Sadece o dönemler huysuzlanıp, çok mız mız oluyor. Bir de süper bir ağız akıntısı. Ağzımız 3 aydan beri akıyor diş çıkarmadığı dönemde bile aktı. Ve benim en çok kullandığım malzeme önlük oldu. Halen takıyorum. En çok aldığım malzeme diyebilirim. Şimdi kıyafetinin içine takıyorum alttan ıslanmasın diye. ne de olsa büyüdük….)))bu durum herkeste değişebiliyor. Hatta çok ağzı akıyor diye gaytasına bile baktırdık ama bir şey çıkmadı. Yani yapısal biraz. Benim arkadaşlarımda ağzı hiç akmayan bebekler de var…
6 aylık dönemde en önemli şeylerden biri de EK GIDAYA başlamak. Alışacakmı, yiyecekmi derken hepsi geçiveriyor.
Sonra EMEKLEME. Gerçi Çınar pek emeklememişti. Yavaş yavaş ayakta durarak, tutunarak başlayıp düşe kalka yürümeye başlamıştı. Yürürken arada yerde oturarak emekleme hareketleri yapmıştı. Çok komik ve tatlıydı. Poposunun üstünde emekledi biraz.
İlk YÜRÜMEsini hiç unutamam. Ben mutfaktaydım o da arka odadaydı. Orda oynuyormuydu tam hatırlayamıyorum ama kafamı bir çevirdim kolidordan bana doğru geliyor. Hiç unutamam şok geçirmiştim. Çınar çok düşen bir bebekti çünkü 10 aylıkken biraz erken yürümeye başlamıştı.
Tabii bu aralarda ağzından çıkan her kelime kıymetli, sürpriz, seviniyorsunuz. Hele o İLK KELİMELERİ. İlk anne-baba demesi yokmu?
Kendi kendine YEMEK YEMEYE BAŞLAMASI bile önemli bir dönem.yarısını üstüne dökerek hafiften etrafı batırarak..ama olsun hepsinin dönemi var geçiyor.
Derken zamanla kelimeleri söylemeye başlıyor. Şimdi KONUŞMA evresindeyiz, tam söküleceği günü bekliyoruz.
Her aşaması ayrı bir zevk ayrı bir dönem. Çok çabuk geçiyor. Kıymetini bilin sakın atlamayın. Özel durumlar bunlar bir daha yaşanır mı bilinmez?(başka bir çocuk olursa...)

Hiç yorum yok