Amerikada çocuk parkları


Amerika'da çocuk oyun parkları da çok güzel. Büyük alanlar ve rengarenk. Kullanılan malzemeler estetik ve çocuklara zarar vermeyecek olanlardan.

Oyun parklarında en çok kullanılan malzemeleri sevdim. Yumuşacık, sağlıklı, görsel olarak da çok hoş. Bizde bazı yerlerde taş, beton oluyor çok tehlikeli buluyorum. Düşse bir yerine batacak, çocuğa zarar verecek. Neden biz bunları örnek alıp yapamıyoruz anlamıyorum.

Ayrıca her parkta su parkı da vardı. Yazın sıcaklarda çocuklar kendilerini o suların altına atıyor ve bayılıyorlar, çok eğleniyorlar…


Büyükleri de hep düşünmüşler. Çardak altları, bolca oturma yerleri yapmışlar. Hem gölge hem de rahat. Buralarda doğum günleri bile kutlanıyormuş. Bu fikre bayıldım. Ücretsiz mekan. Süsle kullan. Hem de çocuklar için çok eğlenceli.

Herşeyi düşünmüşler. Özellikle çocuklar için. Şehrin her yerinde adım başı çocuk oyun parkı var. Büyük yeşil alanların ormanların içindekileri saymıyorum. Bazı konutlar bahçesine bile park kurmuşlar. Tabii her yer müstakil ev ve  çim olunca çocuklar için uygun oluyor tabii. Parka kitaplık bile koymuşlar.








Ben her yerde park istiyorum. Yeşil alan istiyorum. Kaç senedir merkezi bir yerde oturuyorum ve etrafımızda atıl duran boş bir sürü yer var. Hatta planda park olan alanlar mevcut. Ama yapılmıyor. Tabii bizde herşey gösteriş üstüne kurulu olduğu için genelde görünür yol üstünde alanlara park yapılıyor. Zaten bizim parklarımızda çok küçük. Bir plancı gözüyle bakmak gerekirse planlarda nerde artık alan varsa, küçük küçük parça parça alanları park yapıyoruz. Park çok önemsiz bir kullanım alanı olarak bakılıyor.

En çok da gecekondularda yaşayan çocuklara üzülüyorum. Çocukluk bu. Parkta oynamadan bir salıncakta sallanmadan çocuk mu olunur? Öyle araçların geçtiği yollarda oyun oynamaya çalışıyorlar. Seçimlerde yaklaşırken benim en büyük beklentim her belediye başkanının kendi ilçesini yeşile çevirmesi. Yeşil binalar, yeşil şehirler...Hayaller hayaller...






Daha yeşil, yaşam kalitesi yüksek, yaşanılabilir şehirler dileğiyle....

Hiç yorum yok