Polatlı ve gizli kalmış tarihi…

Polatlı tarih ve kültür bakımından çok zengin bir ilçe. Öncelikle Sakarya Meydan Muharebesinin başladığı nokta. Polatlı ve Haymana’nın bir kısmı bugün Tarihi Milli park ilan edildi. Burada Alagöz Karargah müzesi savaşta çok mühim bir karargahmış. Yine Malıköy tren istasyonu lojistik üs alanıymış. Sakarya Şehitler anıtı da burada. Adı Sakarya ile başladığı için çoğu kişi bu savaşı Sakarya’ da olmuş sanıyor. Oysa başlangıç yeri Polatlı’dır.  
Ayrıca daha eski tarihlerde de  Polatlı’da Frigya’nın başkenti olan Gordion varmış. Bugün Yassıhöyük  adını taşıyor. Kral Midas, Gordion kentinde yaşamış efsanevi Frigya kralıdır. Kral oluşu gibi yaşamı ve ölümü üzerine de mitolojiler yazılmıştır. Bu hikayelerden iki tanesi;
Midas’ınKulakları:
Yunan Tanrısı Apollon ve Kır Tanrısı Pan arasında yapılacak olan bir müzik yarışması için Kral Midas yargıç olarak istenmiş ve uygun görülmüştür. Midas’ın oyu Pan adına idi, diğer yargıç ise oyunu Apollon için kullanmıştır. Apollon Midas’a sinirlenip güzel müzikten anlamayan bir insana ancak eşek kulakları yakışır diyerek Midas’ın kulaklarını eşek kulağına dönüştürmüştür. Efsane budur ki Midas artık bu kulaklarla halkının arasındadır. Midas,bunu gizlemeye çalışır susar ve kimselere bahsetmez ancak bir gün berbere gittiğinde berber Midas’ın kulaklarını fark eder fakat bunu kimselere anlatmaz. Bir süre sonra dayanamaz ve artık bunu içinde tutamayacağını ve anlatması gerektiğini düşünür, bir kuyuya gider ve haykırır…
Efsaneye göre kuyu, sulara, sular, sazlara bu şekilde Midas’ın sırrı herkes tarafından duyulur. Halk, Midas ile dalga geçmeye ve ona hakaret etmeye başlar gölge oyunları ile onun taklidini yaparlar. Kral Midas, bunlara daha fazla dayanamamaktadır kulaklarını kestirmeyi düşünür ve bunu yapar da ancak bir süre sonra fark eder ki kulakları sarmaşık şeklinde eski halinden daha kötü bir görünüme kavuşur ve tanrıya yalvarır ondan yardım ister. Tanrı Midas’ı affeder fakat onu da sessizce öldürür ve mezara gömer.

Altın Midas:
Şarap tanrısı Dionisos’un yoldaşı Satiros… Bir gün Frigya’yı gezerken Midas’ın gül bahçelerinde uykuya dalar ve Midas onu bulur 10 gün boyunca misafir eder bundan etkilenen Dionisos, kral’a istediğini yerine getireceğini söyler ve Midas ondan dokunduğu her şeyi altına çevirmeyi diler bu isteği gerçekleşir. Midas ilk zamanlar memnundur halinden fakat yiyecek, içecek her şeyin altın olması onu zora sokmuştur ve sonra bundan vazgeçtiğini söyler ve yardım ister Dionisos ona, Paktalos ırmağında yıkanmasını söyler Kral bunu gerçekleştirir ve eski haline geri döner. Şimdi onun yıkandığı ırmağa bakanlar, altın kum tanecikleri görürler sularda.
Büyük İskender Gordion kördüğüm efsanesi de başka bir hikaye…Mutlaka okuyun…
https://tarihvearkeoloji.blogspot.com.tr/2014/10/buyuk-iskender-ve-kordugum.html



Kral Midas’ın son akşam yemeği
Ankara yakınlarındaki Polatlı’da Frig Dönemine ait tümülüs mezarların en büyüğünün Kral Midas’a ait olduğu düşünülürdü. 1893 yılında Alman bilim insanı Alfred Körte bu mezarı Gordion’un mezarı olarak tanımladı ancak ilk bilimsel kazılar 1950 yılında Pennsilvanya Üniversitesi’nden Rodney S. Young tarafından yapıldı. Kazılar sırasında Frig dönemine ait dünyanın en zengin buluntuları açığa çıkarıldı: ahşaptan muhteşem bir mezar odası ve içerisinde yenen son akşam yemeğinin kalıntıları. Dünyanın en eski ahşaptan yapılmış mezar odası ve yapısı olarak günümüze kadar ulaşan bu yapı, kazıların ardından onarıldı ve bugün Gordion Müzesi olarak hizmet veriyor.
Bilim insanlarının mezardan çıkan çanak çömlek üzerinde yaptıkları izotop analizleri, mezar odasında son bir akşam yemeği yendiğini ve bu yemeğe çok özel isimlerin davet edildiğini gösteriyordu. Acı et güveci, mercimek lapası, bira şarabı, ballı şarap ve başka yiyecekler tanımlanabildi. Bu, tümülüs içerisinde yenen son akşam yemeği idi ve olasılıkla bu yemeğin ardından mezar terk edilmiş ve kapatılmıştı. Bu mezarın yapılış tarihinden yaklaşık 2700 yıl sonra Midas’ın son akşam yemeği oldukça heyecanlı, ilginç ve etkileyici bir dizi etkinlikle Ankara’da tanıtıldı….
Devamı aşağıdaki linkte…
http://www.aktuelarkeoloji.com.tr/kral-midasin-son-aksam-yemegi

Şu anda Polatlı'da bu tarihi alanları yukarıdan görmeniz için balon uçuşları başlamış. Kapadokya'ya gitmeye gerek yok artık  daha yakınımızdaki Polatlı'da balonlarla uçabilirsiniz...

Bu güzel tarihimize sahip çıkmamız dileğiyle....

Hiç yorum yok