hamilelikten

2'li tarama testi :11-14. haftalar arasında kan veriyorsunuz. sonucunuzun 1/250'nin üstünde olması önemli....amaç bebeğin ense kalınlığına bakmak…
3'lü tarama testi:16-20. haftalar arasında kan veriyorsunuz. Burada amaç down sendromu riskine bakmak. sonucunuzun 1/250'nin üstünde olması şart artık. benim gibi ikisi de altında çıkarsa amniyosentez yaptırmanızı öneriyor doktorunuz...bu iki testinde sonucunu yaş faktörü çok etkiliyor. yani 35 üstünde risk artıyor. benim çınarda da ikili düşük çıkmıştı ama üçlüde kurtarmıştım. tabii 3 yıl önceydi ve amniyosenteze gerek kalmamıştı.
üçlü tarama testini yaptırdığınız zaman vitamin ve demir takviyeleri de başlıyor. Yorgunluk için artık 4. aydan sonra vitamin ve demir alabiliyorsunuz.
amniyosentez testi: tarama testleriniz olumsuz olursa bebeğin genetik yapısına ve kromozomlarına bakmak için yaptırmanız gerekiyor. gecikmemek de fayda var. biraz abartılsa da bende epey heyecanlandım. düşük olma ihtimali veya çocuğunuza zarar gelme ihtimali %1 vardı. ama içiniz rahat etsin istiyorsanız yaptırmanızda fayda var. yaparken korkulacak pek birşey yokmuş. zaten 5 dakika sürüyor. doktor karnınızı dezenfekte edip iğne batırıyor çok hafif acoyor tabii. ultrasonda bebeği takip ederek tabii. allahtan bizimki sakin uyuyordu. hareketsiz olması çok önemli tabii. işlem bitince bebek kontrol ediliyor ve bir iğne yapılıyor. bu kadar sonra evinize gidip 24 saat dinleniyorsunuz. bol su içiyorsunuz, bacaklarınızı da kıvırarak uzanıp ya da yatıyorsunuz. uzatarak karnı germesek iyi olurmuş...tabii bu 24 saat heyecanlı. acaba birşey olacakmı?herşey yolundamı?gibi sorular aklınızda oluyor.
ama unutmamak lazım ki eğer o %1'lik ihtimal gelip sizi vurursa onun da bir anlamı olmalı değilmi? her hamilelikte %1 düşük, %1 çocuğunuzun sakat olma riski çocuk doğana kadar varmış... bize sadece dua etmek, hayırlısını istemek kalıyor. sırada detaylı ultrason var. 25. haftada bebeğin fiziksel herşeyine bakılacak. kız olması beni ayrı heyecanlandırıyor. bakalım çınardan ne kadar farkı olacak?

Hiç yorum yok