Yeni bir dönem, aşı zamanı...

          Nerdeyse 1 yıl olacak koronavirüsle yaşamaya başlayalı. Hayat gerçekten zorlaştı. İnsanları ve doğayı özlemle dolduk. Sevdiklerimize sarılamamak ve doğaya çıkıp gezememek en zoru. Ve haberler iyiye de gitmiyor. Aşı çıktı. Allahtan ki bolca ve bir sürü firma tarafından aynı zamanda çıkardı. Yoksa tam aşı savaşlarının ortasında kalırdık birde. Fazla firma olmasına rağmen henüz aşıya erişebilirlik hala çok zor. 

           Ben grip aşısı gibi covid aşısının da eczanelerde satılmasını ve isteyenlerin vurulmasını bekliyorum doğrusu. Hemde istediği markayı. Sizin için internetteki aşıların durumlarını  yansıtan tabloları derledim.  




         Virüsün mutasyona uğraması işleri iyice zorlaştırdı tabii. Mesela her yıl tekrarlamak gerekmesi gibi. Ya da virüs mutasyona uğradıkça bu pandemi sürecinin 10 yıl gibi bir zamana yayılması söyleniyor. Sanırım virüslerle yaşamaya alışmalıyız. En kötüsü benim için maskeye alışmak.   



            Aşıların koruma oranları aşağıdaki tabloda. Bizim aldığımız Çin aşısı için son oran %50 gibi. En azından yakalandığınızda ölümcül riski azaltıyor sanırsam. "Türkiye'nin de satın aldığı Çin menşeli CoronaVac aşısının Brezilya'daki Faz-3 denemelerinde yüzde 50.38 oranında 'genel koruma' sağladığı açıklandı. Aşıyı üreten Çin şirketi Sinovac'ın Brezilya'daki ortağı Butantan Enstitüsü, 13 bin kişinin katıldığı Faz-3 denemelerinde elde ettikleri genel koruma oranının yüzde 50.38 olduğunu duyurdu. "
 

Biontech / Pfizer: M-RNA
Moderna: M-RNA
Oxford / Astra Zeneca: Viral vektör
Sputnik V: Viral vektör
Sinovac / Coronavac: Viral vektör

Aşıların elde ediliş şeklinde iki yöntem varmış. Esasında yöntemden çok koruma oranı ve yan etkileri önemli bence. Bizimki  viral vektör yöntemiyle üretilmiş. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin menşeili Coronavac aşısından 50 milyon doz sipariş edildiğini duyurdu ve 2 doz şeklinde ücretsiz yapılmaya başlandı.



           Bu konu uzmanlık isteyen bir konu tabii. Ben sadece duyduğum, izlediğim ve yayınlanan verileri toparladım. Aşıyı yaptırıp yaptırmamak tamamen kişinin kendi kararı. Ama bir taraftan da bu virüsten kurtulmanın tek çaresi. Bu yayınıda yazmamdaki amacım, yine tüm bloğumdaki yazılarımın amacıyla aynı. Bugünlerde neler yaşıyoruzu yazıp, ilerde çocuklarıma bırakmak. 

                     Duam ve umudum bir an önce virüsten kurtulmak ve eski hayatımıza dönmek. 

                                                    Herkese sağlıklı günler dileğiyle...

Hiç yorum yok