Kitubi’den Nurturia’ya…

Bir değişiklik yapıp, çok sevdiğim arkadaşım Damla ile sizler belki onu kitubi olarak tanırsınız yaptığım bir söyleşiyi koymak istedim.  Bu söyleşimiz daha once Blogger magazine dergisinde de yayınlandı.

Damla ile yaşadığımız süreç ve annelik serüvenimiz her anneyle olduğu gibi çok örtüşüyor. Onunda bir oğlu bir kızı var. Damla, Kitubiden sonra annelere harika bir site yapıp, annelerin imdadına yetişti. Bu siteyi hepiniz yakından tanıyor ve takip ediyorsunuz. 
Nurturia..  http://www.nurturia.com.tr/      http://www.kitubi.com/
Şimdi söyleşimize geçip, annelik, çocuklar, kitubi ve nurturia hakkında daha fazla bilgi alalım…

Kitubi’den Nurturia’ya…
Annelikten blog  yazarlığına, blog  yazarlığından girişimciliğe uzanan yolunda Damla Doğan Altınören ile Nurturia’yı ve blog yazarlığını konuştuk.
Nurturia Nedir, Annelerin Ne İşine Yarıyor?
Nurturia her yaştan, her görüşten, her gelir ve eğitim durumundan annelerin biraraya gelip hem çocukları ile ilgili konuştukları, hem anne olduktan sonar değişen sosyal hayatlarında kendi dertlerini paylaştıkları platform.
Nurturia’da öncelikle kendiniz için bir hesap açıyorsunuz. Üye olmak için öyle uzun uzun gerçek isminiz, yaşınız, mesleğiniz gibi kişisel bilgilerinizi vermeniz gerekmiyor. Bir rumuz seçiyorsunuz, bir şifre belirliyorsunuz, bu kadar. Hemen sonar çocuklarınızı profilinize tanımlayıp, anılarını ve sağlık kayıtlarını tutmaya başlayabiliyorsunuz. Sizin gibi anne üyelerle arkadaş olarak güncellemelerde günün sıkıntısını atabiliyor,  aklınıza takılanları sorular bölümünde annelere sorabiliyorsunuz. Pazaryeri bölümünde bebeğinizin küçülenlerini, elinizdeki fazla ürünleri diğer üyelere satabiliyorsunuz.
Nurturia’nın en yeni bölümü ise Nurturia Shop, yani alışveriş bölümü, hamilelik  döneminden, okul çağına kadar bütün ihtiyaçlarınızı bu bölümden satın alabiliyorsunuz.
Nurturia’yı anne blogu yazarları yoğun bir şekilde kullanıyor. Damla kendisi de bir anne blogu yazarı olduğu için, blog yazarlarının ihtiyaçlarını iyi anlayabilmiş.
Nurturia Nasıl Kuruldu?
Nurturia’nın kuruluşuna vesile  Kitubi. Kitubi “Bir canlıyla uğraşmak” 
Damla’nın annelik serüveninde çocuğunu büyütmek için araştırdıklarını ve düşündüklerini paylaşmadan duramaması ile ortaya çıkmış. Öğrendiklerini etrafında paylaşacak fazla kişi bulamayınca blog yazmaya başlamış, 2008 yılında Kitubi için Blog Kazanı’nda yazdığı bir yazıda böyle demiş:
“Önüme gelen herkese, ilgilendiğimden bile haberleri olmadığı her sohbette, akıllarına bile gelmeyen detayları anlatır olmuştum. Bir sor, bin işit. 2 cümleden sonra, hı hı, evet, ne kadar çok araştırmışsın, hı hı, hıı, şeklinde diyalogdan monoloğa doğru azalan heyecanda sohbetlerin insanı olmuştum. Arkadaşlarımın çoğu için bir gevezeydim artık, hem de biraz garip bir geveze. Bu şeyleri ne zaman öğrendin, analiz ettin gevezesi.”
Kitubi’ye yorumlar geldikçe motive olmuş, daha sık yazmaya başlamış. Kitubi sayesinde bir blog yazarı arkadaşı olmuş.  Sorulacaklara,  anlatılacaklara ve çocuklarla ilgili paylaşılacaklara blog altyapısının yetmediğini farketmiş ve yazılımcı eşi Gökhan’ı Nurturia’yı geliştirmeye ikna etmiş. İlk üyeleri elbette Kitubi okuyucuları ve blog yazarları olmuş. Daha sonra Nurturia kulaktan kulağa yayılmış, gazetelerde, televizyonda haberleri çıkmış. Bugün Nurturia’yı ayda 800.000 farklı kişi ziyaret ediyor. Türkiye’nin her yerinden ve hatta farklı ülkelerde yaşayan Türk anneler birbirine destek oluyor.
Damla’ya sorduk:  Nurturia’nın annelere faydasını gördüğünde neler hissediyorsun?
Çocuğum doğduktan sonar onun her yaptığı şey bana mucize gelirdi, benim yaşadığım sıkıntıları başkalarının  da yaşadığını duyduğumda rahatlardım ve üstesinden geldiklerimi paylaşmayı çok severdim. Bunun her anne için geçerli olduğunu düşünürdüm. Bir annenin bizim binbir emekle kurduğumuz platform sayesinde sorusuna aldığı yanıtları görmek, annelerin buluşup arkadaş olduklarını duymak, hatta artık çocuklarının kalıcı arkadaşlıklar kurmalarına tanıklık etmek çok mutluluk verici. Hissettiklerim kolay anlatılabilir duygular değil.
Biraz da çocuklarından, onlarla nasıl vakit geçirdiğinden ve unutamadığın anılarından bahseder misin?
Nurturia’yı kurarken zamanından çalmadığımız tek şey çocuklarımız oldu. Her  geçen gün büyüyorlar ve hemen eskiyi geride bırakıp yeni ihtiyaçlarına konsantre olmak durumunda kalıyorsunuz. Bu arada ne kadar gayret etseniz de anılar maalesef unutuluyor. Bu yüzden bol bol video çekmek ve anı defterlerini güncel tutmak lazımJ
Neptün doğduktan sonra Ilgaz’ın anı defterine Neptün’le ilgili çok şey yazmışım. Sanırım birden fazla çocuğu olan anne için en kıymetli şey çocuklarının birbirleriyle ilişkisi. Ilgaz’ın 25 Ekim 2012 tarihli anı kaydını sizinle paylaşayımJ
“Dedi: Ilgaz'dan Neptün'e
Ilgaz'danNeptün'e hayat dersi: Neptün, uykun yokmuş gibi davran,1. Ağlamıycaksın, 2. Esnemiyceksin, 3. Uyuklamıycaksın”
Blogger dünyası ile düşüncelerin
Nurturia’nın kuruluşu ve Neptün’ün doğumu ile birlikte artık yazmaya vakit bulamasam da  ne kadar geliştiğini görebiliyorum. Artık blogger anneler yazmakla kalmıyor, biraraya gelerek girişimler kuruyor. Takip etmek de her geçen gün zorlaşıyor.
Firmaların bloglara destekleri hakkında fikirlerin?
Bloglarla firmalar arasında kopukluk var. Firmalar sanırım aktif blog yazarlarına nasıl ulaşacaklarını, ya da nasıl iletişim kurabileceklerini tam olarak bilemiyorlar. Bloglara ulaşmak istediklerinde çok sınırlı sayıda bloga hitap edebiliyorlar.  Tabi blog yazarı da standart bir profil değil, herkes birbirinden farklı. Zaten blogların güzelliği de buradan geliyor. Bu noktada sağlanan destek blog yazarı açısından da, markaa çısından da pek etkin olamıyor.
Blogger dünyasını anlatacak, AnkaBlogger dergi fikri  hakkında düşüncelerin nelerdir?
Ankara okuduğum, eşimle tanıştığım ve hala ailemin önemli bölümünün yaşadığı yer olması açısından benim için çok önemli. Ankara blog yazarları çok aktif, hem yazmak, hem de etkinlikler açısından, buyüzden dergi fikride gerçekten çok güzel. Çok başarılı olmanızı diliyorum…

Damla biz bloggerlara çok güzel bir örnek oldu. Blogger olarak başladığı annelik serüveninde başarılı bir girişimci oldu. Onu yürekten tebrik ediyorum. Bu güzel söyleşi için de kendisine çok teşekkür ediyorum. Başarıların devamını diliyorum.  
-->

1 yorum