erken bahar

Havaların böyle iyi gitmesine sevinmeli mi üzülmeli mi bilemiyorum. Ankara’da henüz kar görmemişken, yağmur bile yağmadan, biraz kuru ayazla kışı geçirdik mi demeli? Bahar geldimi, şubat ayında 18 derece havayla bahar gelmişçesine sevinip, çıkıp dolaşıyoruz. Yazın nasıl bir sıcak geçireceğiz acaba? Arılar ölüyor, ağaçlar çiçeklenmeye başlıyor….küresel ısınma kendini şimdiden göstermeye başladı bile. İlerisi için Akdeniz çöl Karadeniz Akdeniz gibi olacak deniyor. Ne korkunç.
Hiç yeşilimiz kalmayacak herhalde. Zaten öyle korkunç bir yapılaşma var ki. Her yer bina oluyor. Yollar, yüksek yüksek binalar, her yer beton. Arada ufak ufak park görünce seviniyorum.  Yaşlı nenem “zina ve bina sayısı çoğalınca”kıyamet günü kopacak derdi hep:)))eskiler herşeyi bizden iyi bilirlermiş...
Gerçekten yeşil katliamları çok üzücü. Her ağaç kesildiğinde içim gidiyor. Yeşile hasret kalıyoruz. Kimbilir ileride torunlarımız bizim gördüğümüz yeşili bile göremeyecek,  bir avuç yeşile hasret kalacaklar.  
Tarım mahvolmuş durumda. Markete gidiyorsunuz meyve-sebze ateş pahası.  Ama dünya liderleri bunlarla ilgilenmiyorlar. Birgün yiyeceksiz kaldığımızda belki ilgilenirler. İşallah bundan sonra soğuk, don falan çok olmazda her şey iyiden iyiye mahvolmaz. Daha iyi günlerimiz yani.
Keşke dünyanın tek derdi bunlar olsa. Yeşiller, iklimler, susuzluk, sıcaklar, tarım….bunca önemli sorun varken suni gündemlerle dünya birbirine girmiş. Bu çağda savaşlar, rüşvetler,  adaletsizlikler…
Kaygılarım bazen o kadar artıyor ki. Hiç haber dinlemek istemiyorum. Ne zaman dinlesem karamsarlığa kapılıyorum. Çocuklarımı düşünüyorum. Nasıl bir dünya bekliyor onları. Ne gibi zorluklar yaşayacaklar diyorum. Hele de annesini öldüren çocuklar, kadın şiddeti, ölümleri haberleri beni iyiden iyiye yıkıyor. Psikolojini iyi tutmak için yapmam gerekenler ve asla yapamadıklarım:
  • ·         Haber izleme
  • ·         Siyaset ve politikadan uzak dur, dinleme bile
  • ·         Dünyadaki tüm olaylara kulaklarını tıka (savaş, ölümler vb.)
  • ·         Çevreyle ilgili yaşanan kötü şeyleri görme (susuzluk, iklim değişikliği vb.)
  • ·         Trafiğe çıkma (araba hiç kullanma)
  • ·         Rahat ol, hiçbirşeyden etkilenme (pahalılık, stress vb.)
  • ·         Bencil ol, hiç kimse beni ilgilendirmiyor de
  • ·         Sadece kendin için yaşa
  • ·         Sadece eğlen, müzik dinle, gez toz…

yazdıkça devam edebilirim de sadece yazıda kalır bunlar. bari bir kaçını yapabilsem…yapanlar var çok zor değil aslında. Dünyadan bir haber yaşayan, sadece kendi dünyaları etrafında dönen çok…ama insan olmak bu değil mi zaten. Sorumluluk alma. Her şeye karşı ülkene,doğaya, çevrene, işine, eşine, çocuklarına….. karşı. Bu kadar duyarsız olursak sonumuz ne olur???en azından çocuklarımıza iyi bir gelecek bırakmak için herkesin bu sorumluluğu taşıması gerektiğine inanıyorum. 

-->

Hiç yorum yok