çocuklardan...

çocukların en önemli iki konusu, diş ve bez bırakmalarından bahsetmek istiyorum. ayrıca kışın uyguladığım takviyelerden...

Tuvalet alışkanlığı kazandırmak…doğru zamanda tabii. Çocuk hazır olduğunda demek de en doğrusu. Artık eskisi gibi 1 1,5 yaş gibi şeyler yok. Üstelik o yaşlar çok erken. Nil 3’e girmek üzere ancak hazır oldu ve bıraktı. Ama bundan 8 ay önce gönderdiğim kreşte ısrarla bezini bıraktırmaya çalıştılar ve biz 2 ay boyunca uğraştık. Orada yapmıyormuş???korkudan belki de. Ama evde çiş, kaka sürekli yapıyordu, baş edemiyordum. Çişin var mı oturalım diyordum ısrarla hayır deyip beş dakika sonra altına yapıyordu. Hazır olmadığına emindim. Doktoru da öyle demişti. Hazır olmadan, baskıyla bıraktırmanın ileride psikolojik etkileri oluyormuş.

Çınar da hiç böyle şeyler görmemiştim de. O da geç bırakmıştı. Erken olması önemli değil ki önemli olan hiç uğraşmadan kendi isteği ile bırakması. Çınar da böyle olmuştu. Şimdi nilde de. Yani o zaman kesinlikle hazır değilmiş ve inadına yapıyordu. Lütfen çocuklarımıza daha bilinçli bakalım. Özellikle kreşler (devlet) daha eğitimli eğitimcilerle çalışsın. Saçma sapan, isteğini yaptırmak isteyen, veliyle çatışan eğitimcilerle değil. Nitekim 2 aylık mücadele sonunda çocuğumu o kreşten aldım ve bezini takmaya devam ettim. 3 yaşına geldi artık , geç kaldı diyen de çok vardı çevremde. Kızıma söylenenler de bırak bezini diye... Ama ben sabırla bekledim. Ve şimdi mutluyuz. Öyle bir bıraktık ki gece gündüz, bir anda kesiliverdi. Çok nadir kaçırmalarımız oluyor o kadar.  Neden kolay varken hem çocuğa hem kendimize zoru dayarız ki bilmem…

Sizi bilmem ama ben çocukların dişlerinden çok çekiyorum. sabah-akşam fırçalamalarına rağmen sürekli çürük. Her dişçiye gittiğimizde 2 şer dolgu yaptırıyoruz. Çınarın tüm arka dişleri dolgulu…dolgulara 4 yaşındayken başladık 3 yıldır devam ediyoruz. çınar'da ilginç şeyler de gördüm. mesela süt dişleri dökülmeden arkasından yeni dişleri çıkıyordu. çok ilginçti dört dişi vardı aynı anda önde. 

Nil’den umutluydum ama onun daha kötü çıktı. gerçi o henüz çok fırçalatmıyordu, istemiyordu. Dişleri böyle dışından dökülürcesine oyuldu. Doktora gittiğimizde onlar da çürük demesin mi. 3 tane 3 yaşına girmeden ona dolgu yaptırdık. Daha dişleri yeni çıkmıştı zaten. Çok erken oldu. dolgu yaptırırken öylece durması da bizi çok şaşırttı. hiç durmaz demeyin, onlara da ön yargı oluşturmayın dedi diş doktoru. ve biz hafta sonu 5 dolgu yaptırarak diş doktorundan çıktık. Diş genetik sanırım. Arkadaşımın kızı hiç fırçalamamasına karşın 7 yaşında ve ağzında hiç çürüğü yok. Yani ne kadar bakarsan bak, fırçala fırçala eğer genetik zayıfsa maalesef çürüyor…

kışın çocuklarımı hastalıklardan korumak için uyguladığım bazı kış takviyelerim:

  • Balık yağı...
  • Bal/pekmez...
  • Kefir...
  • Umca. bitkisel bir ilaç olduğundan hastalanmadan önceki dönemde kullanıyorum...
  • Bıldırcın yumurtası (çiğ), sütle karıştırıp bal veya kestane pekmeziyle...
  • Taze zencefil, rendeleyip suyunu çıkartıp, balla birlikte içiriyorum...
  • propolis ve ekinezya da kontrollü verilebilir. ama propolis alerjik ve ağır gelebilir. (resimdeki propolisi ilk kez gördüm çocuklara özel yeni çıkmış sanırım) propolisin faydaları gerçekten sayıla sayıla bitmiyor, yetişkinler için özellikle. ama çocuklar içinde faydalı yine de doktora danışmak da fayda var.
bu yazdıklarımı dönüşümlü olarak yapıyorum. aynı gün içinde en fazla 2-3 tanesini kullanıyorum.

-->

Hiç yorum yok