Yeni hayatımız ve geleceğin meslekleri...

    Son yıllarda internet dünyasının içine akmış bulunuyoruz. Hele de çocuklarımız. 3-4 boyutlu oyunlarla, sanal gözlüklerle başka alemlerde dolaşıyor, yaşıyorlar. Ve bu durum giderek artacak. Sanal olan herşey ve robotlar  hayatımıza girecek ve hayatlarımız değişecek. Teknoloji bu konularda çok hızlı gelişiyor. Değişime açık ve hazır olmalıyız. Dijital okur yazar olmamızda şart artık. Hayat telefon ve bilgisayarların başında geçiyor. Kaç senedir herşeyimizi telefondan haleder olduk. Artık bankaya bile gitmiyoruz. Pandemide nasıldık? Herkes evinde ama dünya önümüzde. Mutlaka herkese hitap eden birşeyler var. Annem mesela. Hobileri, yemekler, giyim kuşam, yarışmalar, müzik...Hepsine ulaşmanın verdiği mutlulukla telefonundan ayrılamıyor. Çocuklar deseniz öyle. Artık yeni hayat ve yeni iş sahaları çıkıyor. Bunların birçoğu da internet üzerinden. Artık yüz yüze temas git gide azalıyor. Çocuklara kalsa okula bile gitmeye hiç gerek yok mesela. 
                                  

    Birkaç senedir popüler, trend, gündemde olan işler var. İnsanların kendini geliştirip ifade edebildiği ortamlarda yaptığı eskiden olmayan yeni işler bunlar: influncer, youtuber, yoga eğitmeni, kişisel gelişim uzmanı, yaşam koçu, marka danışmanı, sosyal medya uzmanı gibi. Ama bunlara meslek denebilir mi bilmiyorum. Uzmanlaşmaya gerek olmadan, yıllarca eğitim gerektirmeyen, yetenekle yapılabilen işler çoğu. Ama iyi para kazandıran işler. Tabii bunlarda ihtiyaçlara göre oluşmuş sonuçta. Hepsinden yararlandığımı da söyleyebilirim. Üstelik bu işlerde de kendini çok geliştirmiş iyi, başarılı olanlar, yıllarını veren kişilerde var.  Ama çocuklarında bunları görerek okumak istememeleri üzücü malesef. Oysa biz bir uzmanlık kazanmak için ne kadar çalışıp, çabaladık, uğraştık. Yıllarımızı verdik.  
    Neyse konumuzu çok dağıtmadan gelecekteki ihtiyaçlar farklılaştıkça ve teknoloji geliştikçe hayatımıza yapay zeka ve robotların gireceği kesin. O zamanda mesleklerin bazıları yokolup yenileri çıkacak. Bunlardan okuduklarım;
  • Drone pilotluğu

  • Nanoteknoloji mühendisliği


  • Robotik mühendisliği


  • Veri bilimciliği


  • 3D mühendisi 

  • Yapay zeka mühendisliği
  • Dijital pazarlama uzmanlığı
  • Siber Güvenlik uzmanı 
  • Finans uzmanlığı .....

    Hiç duymadığım blockhain uzmanlığı, e spor koçluğu, alternatif enerji danışmanı, ux tasarımcısı, çöp mühendisi, dijital dedektif, risk yönetim uzmanları gibi mesleklerde gelecekmiş.

    Birçok işin otomatik, robotlarla yapılacağı düşünülürse gelecekte olamayacak işlerin başında da; garsonluk, kasiyerlik, muhasebecilik, nakliyecilik, şöförlük, pilotluk, sekreterlik gibi meslekler olsa gerek...

    Bu kadar kavram içinde en merak ettiğim şey duygular. Yani bir robotu(bedeni) yapay zeka ile insan gibi çalıştırabilirsiniz. Bedene beyin takıyorsunuz.  Ama ruh ve duygular yok. Gerçi son yıllarda izlediğimiz, yaşadığımız birçok şeyde insanlarında robot gibi olduğunu, duygusuz olduğunu görebiliyoruz. Her ne kadar böyle çok olumsuz örnekte olsa birçok insan özünde sevgi, vicdan, merhamet gibi duyguları barındırır, besler. Önümüze serilen gelecek ise daha bir ruhsuz, sevgisiz, yalnızlık içeriyor. Soğuk ve ürkütücü. 

    Birçok gelecekle ilgili filminde doğanın yok olduğu, çevresel şartların çok kötüleştiği, yaşam kalitesinin düştüğü, dünyada da robotlar ve insanların birlikte yaşadığı, başka gezegenlerde uzaylılarla  yaşadığımızı gibi artık çok da utopik gelmeyen şeylerin olacağı gösteriliyor. 

    Gelecek benim çok ilgimi çekiyor olsa da hümanist, hayatın teknolojiden uzak, daha sevgi dolu ve yaşanılabilir bir yer olduğu, doğayla iç içe tüm canlıların mutlu olduğu sadece dünya gezegeninde yaşamak çok güzel diyorum. 

    Sevgi olmadıktan sonra bence anlamsızlaşan bir hayat bekliyor gibi çocuklarımızı:(( 

Hiç yorum yok