Çocuklarla Evde Yapılabilecek Kış Aktiviteleri

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte havaların soğumasının ve aynı zamanda okulların da açılmasının etkisiyle artık çocukların açık havada yapabilecekleri aktiviteler daha kısıtlı olacak. Bu da bazen çocuğunuzun evde “sıkıldım anne” diye dolaşmasına sebep olabiliyor. Ama tabii ki bu durumu değiştirebilir ve hatta oldukça eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Çocuklarınızın tüm boş zamanlarını bilgisayar veya konsol oyunları ile ya da televizyon başında çizgi film izleyerek geçirmemeleri için onlarla beraber evde yapabileceğiniz birkaç basit ama eğlencelikış aktiviteler bulunmakta:

1.       Boyama



Çocuklar için boyama kış aylarında yapılabilecek keyifli aktivitelerden bir diğeri. İster pastel, ister kuru kalem, ister sulu boya isterseniz de parmak boyasıyla boyama yapabilirsiniz. Üstelik yalnızca kağıt üzerinde değil tişört, duvar, ahşap, taş, yumurta, deniz kabuğu gibi çok farklı zeminler üzerinde de boyama yapabilirsiniz. Çocuklar için boyama yapmanın en önemli faydaları onların yaratıcılığını artırması, odaklanma becerilerini ve aynı zamanda el göz koordinasyonunu önemli ölçüde güçlendirecek olmasıdır.
Boyama yaparken dikkat edilmesi gereken husus kimyasal içerikli boyaların yenildiği ya da yalandığı vb. takdirde ciddi olumsuz sonuçlar doğurabileceğidir. O nedenle küçük çocuklarınız varsa gözetiminiz altında boya yapmalarına dikkat edin. Alternatif olarak gıda boyası kullanmayı düşünebilirsiniz.

2.       Yapboz (Puzzle) Yapın


Kış aylarında evde yapılabilecek en iyi aktivitelerden biri şüphesiz yapboz. Çocukların zihinsel gelişimleri açısından önemli bir katkısı bulunabilecek bir oyun olan yapbozun neredeyse tüm yaş gruplarına uygun olanları mevcut. El göz koordinasyonunu artırması, hafızayı güçlendirmesi, konsantrasyonu ve problem çözme yeteneğini artırması puzzle’ın en önemli faydalarından. Çocuğunuzla birlikte yapboz yaparak ona birlikte çalışmanın faydalı olduğu düşüncesini de aşılayabilirsiniz. Çocuğunuzun yaşına göre aşağıdaki parça sayısında bir yapboz almayı düşünebilirsiniz:
1-3 yaş                        4 - 12 parça
3-5 yaş                        12 - 50 parça
5-6 yaş                        50 - 100 parça
6-7 yaş                        100 - 200 parça
7-8 yaş                        200 parça
8-12 yaş                      300 parça
12 yaş ve üzeri           500 parça ve üzeri

3.       Birlikte Yemek Yapın
Eğer çocuğunuza grup çalışmasının ve görev paylaşımının önemini anlatmak istiyorsanız birlikte yemek yapmak oldukça mantıklı bir seçim olacaktır. Basit bir kek hazırlayarak ya da salata yaparak işe koyulabilirsiniz. Ondan gerekli malzemeleri buzdolabından çıkarmasını isteyebilir, belirli ölçeklerde malzemeleri hazırlamasını isteyebilirsiniz. Örneğin 3 su bardağı un, 2 yemek kaşığı yağ ya da 3 yumurta gibi. Ona vereceğiniz bu tarz sorumluluklar ile çocuğunuz sorumluluk alma bilincini geliştirebilirsiniz. Yemeğin başarıyla hazırlanması çocuğunuz için bir özgüven kaynağı olacaktır. Ayrıca yemeğin kaldırılması sırasında masayı toplama görevini de çocuğunuz üstlenebilir.

4.       Kağıt Katlama


Kağıt katlama sanatı, diğer bir adıyla Origami kış aylarında çocuklarla yapılabilecek bir diğer aktivite. Oldukça eğlenceli olan kağıt katlama ile birbirinden farklı birçok obje oluşturabilirsiniz. Örneğin kağıt katlama ile çeşitli hayvanlar oluşturabilir ve bu hayvanların çocuğunuz tarafından daha iyi öğrenilebilmesini sağlayabilirsiniz. Bunun dışında uçak yapıp uçurabilir, gemi yapıp suda yüzdürebilir ya da zıplayan bir kurbağa yaparak çocuğunuz oynamasını sağlayabilirsiniz. Çocukların zihinsel gelişimine ciddi katkısı olan kağıt katlama aynı zamanda el becerilerinin gelişmesinde de önemli bir rol oynuyor.
Tüm bunlar dışında çocuklarla evde yapılabilecek daha birçok kış aktivitesi bulunuyor. Sessiz sinema, isim-şehir oynamak, birlikte karaoke yapmak ya da şarkı söylemek ve taklit yapmak bunlardan sadece bazıları. Oyunlara kendi hayal gücünüzü de katarak çocuğunuzla evde keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Görseller: MistyGranade, LarsPloughmann, YoshiyasuNishikawa, Zhao / Flickr Creative Commons

Hiç yorum yok