ağaç figürleri...

 Santorini adasında bir galeri de bu ağaçları görünce çok beğendim. Hepsi özenle yapılmıştı. Işıktan çok iyi çıkmasa da paylaşmak istedim. Ağaçlar yaşanmışlıkları, yılları gözlerimizin önüne seren en güzel canlılardır. Onlar büyür, büyür, kaç yüzyıl geçer halen yaşarlar...Asırlık çınarlar vardır...bir bahçede kaç kuşak görmüş, geçirmiştir o çınarlar...


"Toprağa düşen tohumdan en önce fide meydana gelir. Fide bir yıl sonra fidan halini alır. Hücrelerinin çoğalmasıyla dal ve yapraklar, gövde ve kök olarak üç parçadan ibaret bir ağacın küçük bir modeli olur. "

"Boyları üç metreden yüz on metreye kadar; yaşları otuz-kırk yıldan beş bin yıla kadar olan ağaçlara rastlanmaktadır. Dünyanın en yaşlı ve yüksek ağaçlarından olan ve ABD'de Sierra Nevada Dağlarında bulunan sekoyalar (Sequoia) yüz on metre yüksekliğe ve 6-9 m çapa erişebilir. Bunların yaşları da dört bin yılı bulmaktadır. Avustralya'da yüksek boylu ormanlar meydana getiren okaliptus ağaçları da yüz metreyi bulmaktadır. Ağaçların yaşları bir hayli farklılıklar göstermektedir. Son yıllarda dünyanın en yaşlı ağacının higori çamının (Pirus aristata) olduğu belirlenmiştir."





Hiç yorum yok